Home Leven Een relatie draait niet om jou

Een relatie draait niet om jou

by Judith

‘Een levenslange relatie gaat je dingen kosten.’ Op die woorden stuitte ik en ze grepen me meteen. Want waar iedereen om het hardst roept dat je vooral heel goed voor jezelf moet zorgen, geloof ik dat dat ook direct de reden is waarom bij elkaar blijven eerder uitzondering dan regel is. Tijd voor een tegengeluid.

Dit artikel zegt dat voor altijd bij elkaar blijven vooral mogelijk is als je beseft dat het je iets gaat kosten: namelijk jezelf. Klik niet meteen weg, want natuurlijk betekent dat niet dat je je identiteit hoeft op te geven. Als het goed is is jouw identiteit de reden dat je partner bij je is. Jouw lief zal dus nooit moeten willen dat jij jezelf op die manier opgeeft.
Jezelf opofferen gaat om de ander vergeven wanneer hij jou pijn heeft gedaan. Het gaat om het beste van je tijd geven, ook al komt je dat die week totaal niet uit. Het draait om rustig reageren, terwijl je hem eigenlijk verrot wilt schelden en om het laatste plakje salami laten liggen, omdat je weet dat hij zich er morgenochtend op verheugt – shit ja.

Veel mensen lijken tegenwoordig te geloven dat het grootste doel in je leven je persoonlijke geluk is. Eerst jij en dan volgt de gelukkige wij vanzelf. Ik geloof zeker dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen, maar toch denk ik dat die gelukkige wij nooit vanzelf volgt. Die moet je minstens zo veel prioriteit geven. 

Zo normaal als ik ben, is hij helaas ook…

LANGE RELATIE VS. KORTE RELATIE
Sowieso is een lange relatie iets heel anders dan een korte relatie. Aan het begin kon ik me werkelijk waar niet voorstellen dat hij me ooit zou irriteren, deed ik altijd moeite en was ik nooit chagrijnig. Ook vond ik al-les aan hem fantastisch en bleef ik me maar verwonderen hoe mooi een persoon kan zijn… Ik vind hem nog steeds de meest fantastische man ooit, maar niet meer op elk moment van de dag. De realiteit komt nou eenmaal vroeg of laat een keer om het hoekje kijken, want zo normaal als ik ben, is hij helaas ook. Een lange relatie kan daardoor naast warm en liefdevol, soms ook enorm vermoeiend, vervelend en irritant zijn. Ik geloof overigens dat die gevoelens in alle intensieve langdurige relaties vroeg of laat opduiken. Of dat nou bij je moeder, zusje, beste vriendin, kind, of partner is. Ooit met vriendinnen samengewoond? Of met zusjes en broertjes? Ik weet niet hoe gezellig dat bij jullie was, maar bij ons soms oorverdovend…

HOU JE EEN BEETJE IN
Soms vraag ik me af waarom we denken dat we tegen onze mannen rustig alles kunnen zeggen –  zo boos of geïrriteerd als we ons voelen – en we ons bij andere mensen netjes inhouden of het op z’n minst wat mooier verpakken. Hoe beter we mensen kennen, hoe meer we denken altijd maar onszelf te kunnen zijn. Op een positieve en negatieve manier. Waarom denken we bij onenigheid met vriendinnen eerst na voor we wat zeggen en proberen we onze kritiek volwassen te formuleren en krijgt je vent een lelijke snauw als hij het huis niet gestofzuigd heeft, terwijl hij dat toch echt zou doen – de schoft. En waarom zetten we op werk een glimlach op als we chagrijnig zijn en denken we thuis met een smoelwerk waar je u tegen zegt rond te kunnen lopen.

LIEFDE VOOR DE ANDER
Een levenslange relatie draait volgens mij niet om geluk, het draait niet eens om jou. Het draait om liefde, liefde voor de ander. Op alle manieren waarop dat mogelijk is. Het draait om geven, steeds maar weer. En om opoffering, dienen en vergeven. En waarschijnlijk blijft dit rijtje zich continu herhalen, want inderdaad, sommige dingen leren we nooit of vergeten we keer op keer. Hoe irritant dat ook is, het is normaal.
Langdurige relaties leren je meer over onbaatzuchtigheid dan wat dan ook. Simpelweg omdat langdurige relaties draaien om veel meer dan jou alleen.


Waar draait een levenslange relatie om?
Het draait om de ander vergeven wanneer hij je heeft pijn gedaan.
Het draait om jouw tijd aan de ander geven, ook al komt dat totaal niet uit.
Het draait om jouw gedachtes delen, ook al houd je het soms liever voor jezelf.

Het draait om met liefde reageren, terwijl jij eigenlijk kwaad bent en met boosheid wilt reageren.
Het draait om de ander zijn behoeften voorop stellen.
Het draait om die zak chips te laten liggen, omdat je weet dat hij er die avond ook zin in zal hebben.


ALS HIJ HETZELFDE DOET
De volgende gedachte komt bij mij op: wat ik aan hem geef, geeft hij ook aan mij. En dat betekent dat ook hij leert zijn rechten neer te leggen voor de mijne. Ook hij mijn behoeften voorop leert te stellen. Ook hij zijn woede wegslikt en probeert met liefde te reageren als ik superonredelijk of panisch ben. En ook hij zijn gedachtes met mij deelt, ook al heeft hij daar die avond totaal geen zin in. Wat ik doe, kan hij ook doen. Maar wat ik niet doe, kan ik ook niet van hem vragen.

Samen 80 word je niet alleen.

Broodjes hagelslag niet vergeten? Volg mij dan via Facebook en Instagram @broodjeshagelslag. Ik waardeer je enorm! 🙂

Dit vind je denk ik ook leuk

4 comments

Mieke november 12, 2016 - 8:15 pm

Wauw Juud; ik had het bijna niet mooier kunnen zeggen. Samen 80 word je niet alleen. Precies!

Reply
Andre november 13, 2016 - 6:39 am

Mooi geschreven meiske. Liefde is inderdaad het mooiste. Liefde verdraagt alles. Liefde is niet jaloers en zoekt niet het eigen belang. Liefde blijft voor altijd.

Reply
Vera september 28, 2017 - 2:17 pm

Erg inspirerend en mooi. Meer van dit soort stukkies graag 😀

Reply
Judith september 28, 2017 - 7:46 pm

Ha, das al een oudje! Leuk. Wordt wel weer tijd voor een mooi relatie-artikeltje he?

Reply

Leave a Comment

broodjes hagelslag