Home Leven Blijf bij mij

Blijf bij mij

by Judith

Zojuist Huidpijn van Saskia Noort uitgelezen. Nou ja, uitgelezen… Na zo’n 120 pagina’s vol ellende wilde ik gewoon weten of we nog een soort van happy end krijgen. Iets anders kan ik in mijn huidige staat van zijn niet aan. Dus bladerde ik resoluut door naar het laatste hoofdstuk, las het, kreeg niet het gevoel dat ik iets heel wezenlijks gemist had en daarmee besloot ik dus dat het boek uit was. En dat was dat. Nou ja, een soort van, want ik zit nog steeds met een naar gevoel opgescheept. 

Voor wie Huidpijn niet gelezen heeft: het boek gaat over een 42-jarige vrouw met een enorme kinderwens, die te midden van alle vruchtbaarheidsbehandelingen gedumpt wordt door de liefde van haar leven. Hij laat haar, met hun vroegere toekomst, achter om een nieuw leven te starten met een ander. En dat dat pijn doet voel je.
Ik denk dat het ten eerste zo snijdt omdat ik zwanger ben – hallo hormonen –  en ten tweede omdat het een van mijn grootste doemscenario’s is. Als ik mijn kapster – type kletsgraag – moet geloven, loopt iedereen het risico bedrogen en verlaten te worden. Ie-de-reen. ‘Vreeeselijk’ naïef vindt ze het, wanneer vrouwen denken dat hún man nooit zoiets zou doen. ‘Want dat denken ze allemaal hè? En toch gebeurt het.’ Ik weet nog steeds niet of ik het compleet met haar oneens ben, of half. Mijn eerste gevoel is dat zij het vertrouwen misschien niet heeft, maar ik wel. Ik weet zeker dat hij me nooit zal verlaten. Maar wanneer deze eerste gedachtes mijn hersenen verlaten, hoor ik weer haar stem. Ben ik een naïeve vrouw? En hoe zeker is zeker? Weet ik 100 procent zeker dat hij altijd zal blijven of is het 95 procent? Zou hij nooit overvallen kunnen worden door een nieuwe liefde die alle rationaliteit uit hem slaat? Dachten niet meer mannen nooit te zullen weggaan, totdat ze zichzelf verbaasden met tegengestelde gevoelens? Ik hoor van mensen die de ander en zichzelf zwoeren altijd te blijven, maar toch gingen. Wie ben ik om te denken dat onze liefde beter is dan die van anderen?

Hij wandelt binnen en ik zie het gezicht dat ik zo intens liefheb met een scherpte die je vaak mist. Ik zie zijn mooie kop, zijn vertrouwde blik die de mijne kruist. Het twinkeltje in zijn ogen. Ik zie zijn voorkomen… Zijn hele zijn is weer zo zichtbaar als op de dag dat ik voor hem viel. Ik ben op dit moment zo blij dat hij hier is en niet weg van mij. Ik voel hoe intens dankbaar ik ben dat ik deze liefde vond en meteen besef ik weer hoe ik er, als ik eraan denk, iedere dag voor kies om ons te doen laten slagen. Want volgens mij ligt daar het geheim: neem elkaar niet voor lief. Kies dagelijks voor de ander. Kus elkaar met gevoel gedag, praat over je dagelijkse beslommeringen, bespreek wat je dwarszit, wees mild, slik verwensingen in, heb plezier, laat iets uit liefde voor de ander, stel elkaar voorop, werk aan je tekortkomingen. Laat niets liggen voor de toekomst, want je relatie leeft vandaag.

Dit vind je denk ik ook leuk

Leave a Comment

broodjes hagelslag