Home Mama Einde verlof: yay or nay?!

Einde verlof: yay or nay?!

by Judith

weer aan het werk. Soms heerlijk, soms verschrikkelijk. Tijdens mijn laatste weken verlof zag ik ineens als een berg op tegen mijn terugkeer op de werkvloer, terwijl ik een maand daarvoor nog smeekte of ik alsjeblieft weer mocht.
Inmiddels ben ik zo’n vier weken een werkende moeder en what can I say – het heeft zo z’n voor- en nadelen.


VOORDELEN
1.  Normale gesprekken
Daar snakte ik op sommige dagen naar. En mijn man ook, gezien ik ’s avonds alles inhaalde wat ik op de dag tekort kwam.

2. Dag stoute kindertjes
Mamagetreiter in de vorm van sprongetjes, terror peutergedrag of algehele malaise? Een uurtje ’s ochtends en twee uurtjes ’s avonds kan ik best aan. Zelfs een dag is te doen, als ik daarna weer bij mag komen op mijn werk tenminste. En laat dat nou eindelijk weer een mogelijkheid zijn.

3. Tijd voor jezelf
Ik geloof dat alleen moeders in staat zijn om werken tijd voor zichzelf te noemen. De treurnis.

4. Ergens je tanden in zetten
Niets zo lekker als in opperste concentratie werken met een bak thee naast je. Niemand die aan mijn mouw trekt, niemand die mijn naam roept, niemand die loopt te jengelen en niemand met ontplofte luiers tot aan het ruggetje. Goed, in dit opzicht heb ik als leraar Nederlands the worst job ever, want met uitzondering van de ontplofte luier doen mijn leerlingen het niet veel beter dan mijn kinderen, maar er zijn ook leerlingvrije uurtjes. En dan geniet ik intens van de stilte om mij heen.

5. Weekend? Yay!
Wat is nou een weekend als je doordeweeks niets eens gewerkt hebt? Die glazen wijn op vrijdagavond smaken me weer veel beter. Kom maar door!

6. Balans
Hoe fijn ik het soms ook vond om zo veel tijd met Julie & Moos door te mogen brengen, mijn leven voelt nu wel meer in balans. Toen ik nog thuis zat duurden de weken soms zo lang en leken de dagen soms zo veel op elkaar.

7. Mijn looks
Ik kan weer iets leuks uit de kast trekken en dat ook daadwerkelijk aan iemand laten zien. Geen spuug, geen appelstroopvlekken, geen snot…

8. Ik heb weer wat te melden
Oké, ik moet eerlijk bekennen: ik zit niet snel om een gesprek verlegen, maar het is toch best fijn om weer een beetje een eigen leven te hebben en daar over te kunnen jubelen en gallen.

NADELEN (want ja, die zijn er ook…) 
1. Juul & Moos missen
Euh, tuurlijk! Hoe sterk de behoefte soms is om ze achter het behang te plakken, zo sterk is ook mijn behoefte om ze de hele dag bij me te hebben. Hoe fijn mijn werkdag ook was, ik kan soms niet wachten om die lieve koppies weer te zien en van Juul de dikste knuffel ever te krijgen.

2. Presteren na een überslecht nacht
Werken en een chronisch slaaptekort gaan niet altijd samen. Er zijn dagen dat ik er nul last van heb, maar gister had ik er toevallig eentje waar niets lukte. Denken ging niet, presenteren ging niet, corrigeren ging niet… Good luck met 30 pubers voor je neus. Klassiek gevalletje ik-wil-nu-naar-huis! De wijn smaakte die avond voortreffelijk. Dat wel.

3. Ritme & regelmaat
Niemand kan jouw ritme & regelmaat zo goed aanhouden als jijzelf in je eigen huis. Dat is toch de meest vertrouwde plek voor die kleintjes. Julie is daar niet meer heel gevoelig voor, maar Moos wel. Nu moet ik wel zeggen dat wij echt de beste gastouder ever hebben, die megaveel rekening met hem houdt en hem zelfs in de draagdoek draagt wanneer het hem in zijn bedje niet lukt.

4. ’s Ochtends met z’n allen de deur uit moeten
Vroeg opstaan is een eitje met twee kinderen die als trouwe wekker fungeren, maar de deur uit moeten is toch net even wat anders. Ik moet ineens weer van alles. Hoewel ik eerlijk moet bekennen dat mijn man een groot deel van deze taak op zich neemt. Ik doe de luiers en kleed ze soms aan, maar de rest doet hij. Gewoon omdat ik veel eerder op mijn werk moet zijn. Vroeg opstaan was ik allang gewend.

5. Druk druk druk
Een werkdag betekent rennen vliegen springen vallen opstaan en weer doorgaan van 06.30 uur tot 19.00 uur… Tja.

Enfin. Ik ben blij dat ik meer voor- dan nadelen zie. Dat werken is zo gek nog niet…


Hoe is dat bij jullie? 


Broodjes hagelslag niet vergeten? Volg mij dan via Facebook en Instagram @broodjeshagelslag. Ik waardeer je enorm! 🙂

Dit vind je denk ik ook leuk

Leave a Comment

broodjes hagelslag