Home Leven Ruzie met je lief? Gebruik deze regels en groei dichter naar elkaar

Ruzie met je lief? Gebruik deze regels en groei dichter naar elkaar

by Judith

Je ondergewaardeerd voelen, weekendplannen, opvoedtechnieken, ideeën over het leven, huishoudelijke taken, financiële beslissingen, seks, rijkunsten, de dingen die we zeggen en verwachtingen die niet uitkomen… Soms zijn ruzies onvermijdelijk. Hoe voorkom je dat van het ene op het andere moment in een gevecht belandt waar niemand als winnaar uitkomt?

 1. Vecht niet en public
  Doe dit nooit, maar dan ook echt nooit. Hoe kwaad je ook op de ander bent: tanden op elkaar.
  Wanneer je iets uitvecht met omstanders escaleert het sneller, omdat beide partijen zich ineens bewust zijn van hoe ze overkomen op vrienden en familie. Daarnaast behandel je elkaar respectloos voor andermans ogen, waardoor je beiden heel kwetsbaar bent en daar gaat het pas echt mis. Wanneer je je niet gerespecteerd en kwetsbaar voelt kun je niet meer in contact komen met elkaar, waardoor uitpraten op dat moment onmogelijk wordt.
  Overbodig om te zeggen dat het ook zonde van iedereens avond is. Je vrienden bedanken je alvast.
 2. Praat het op het juiste moment uit (maar kies wel hetzelfde bed)
  ‘Ga nooit boos slapen’ is een prachtige uitspraak, maar gaat niet altijd op. Wat als je allebei zo kwaad bent, dat je niet in staat bent om nog écht naar elkaar te luisteren? Wat als een van de twee gedronken heeft en totaal onredelijk is? Of moe, zwanger, of ongesteld?
  In het eerste jaar van onze relatie hadden Renze & ik een ruzie waar we die avond niet uitkwamen. Voor het escaleerde zei hij het meest verstandige ooit: ‘Lieverd, zullen we hier nu even over ophouden? We komen er nu niet uit, maar ik beloof je dat ik er morgen op terug kom.’ En dat deed hij. Men wat was ik onder de indruk.
 3. Schreeuw niet
  Je stemvolume zorgt er niet voor dat je argumenten beter overkomen, ik denk zelfs dat het tegenovergestelde waar is. Merk je dat je steeds harder gaat praten? Haal dan even rustig adem, drink een glas water en geef desnoods aan dat je een pauze nodig hebt.
  (En oh ja: passief agressief is ook niet de bedoeling. Al weet ik dat je dat fantastisch kunt.)

   Niet lachen: wij gebruikten het codewoord ‘spinazie’ wanneer ik hem aan iets wilde herinneren.
  bico-_santiago_de_compostela

 4. Schrap ‘altijd’ en ‘nooit’
  ‘Je doet dit altijd!’, en ‘je doet nooit eens…’ hebben het er nog nooit gezelliger op gemaakt. De ander voelt zich aangevallen op iets waar niet meer tegen te verdedigen valt. Als je eens wilt aankaarten dat de ander chronisch irritante gewoontes heeft, doe dat dan in een rustig gesprek, met een lieve stem. Daar wordt alles leuker op.
 5. Een issue per keer
  Stel iemand vertelt je dat je nooit luistert (ha!, zie bovenstaand), nergens voor in bent en te weinig bijdraagt aan het huishouden. Hoe leuk voel jij je nog en waar in vredesnaam moet je beginnen om de ander blijer te maken. Inderdaad, dat is niet te doen. Richt je op een ding tegelijk en praat daarover. Andere dingen komen later. Of nooit, als het eigenlijk niet zo heel belangrijk is.
 6. Pak elkaars handen vast en herinner elkaar eraan dat je in hetzelfde team zit
  Dit is extra moeilijk als je op het punt zit dat je de ander het liefst de hersens inslaat, maar het werkt misschien wel het allerbeste.
  Wanneer Renze het bloed onder mijn nagels vandaan haalt wil ik alles behalve hem aanraken, pfff. Gevoelsmatig zeg je daarmee: ik geef me over, je hebt gelijk. Wij hebben ooit afgesproken dat dit dus niet de boodschap is en we hiermee alleen maar zeggen dat we nog steeds van de ander houden. Vooral Renze had deze deal nodig, want mij knuffelen als ik ongelijk had was hij eeecht niet van plan.
  Zodra je elkaar met liefde aanraakt, kunt je ineens ook weer echt naar elkaar luisteren. Twee vliegen in een klap.
 7. Stel samen de regels vast
  Last but not least: bespreek samen wat jullie regels zijn. Open een fles wijn, lach om het verleden en bedenk waar jullie mee aan de slag kunnen. Geef aan wat vervelend voelt, wat je zelf fout aanpakt (hier niet overheen lezen) en hoe jullie met elkaar willen omgaan. Wij bedachten ooit het codewoord ‘spinazie’ voor als ik het gevoel had dat manlief zich afstandelijk gedroeg. Grappig genoeg heb ik hem nooit hoeven gebruiken, want het gesprek alleen al zorgde voor verandering.

Lees ook: ‘Een relatie draait niet om jou’.
Smeken is niet ons ding, maar we zouden het heel leuk vinden als je ons liked en volgt op Facebook.  

Dit vind je denk ik ook leuk

Leave a Comment

broodjes hagelslag